Hírek
Szerző: BVK-PRO
Hozzáadás dátuma: 01.12.2023

A FAÉPÜLETEK IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS IDŐVEL NÖVEKSZIK

blog image

A faépületek iránti érdeklődés idővel növekszik. Ahhoz, hogy egy modern, korszerű, statikus hivatal legyünk, a faszerkezetek részlegnek szerves részét kell képeznie programunknak. Cégünknek ebben a részlegében faépítésre szakosodott mérnökök dolgoznak. Megrendeléseink között talál fészereket, pavilonokat, családi házakat, nyaralókat, valamint klasszikus ácsolt tetőket, gerendás tetőket, csarnoképületeket és rekonstrukciókat.

Gyakorlatunk során sokféle anyaggal és építési rendszerrel találkozunk. Az egyik legnépszerűbb megoldás, különösen az egylakásos családi házak esetében, a keresztszerkezetű faanyag (CLT) panelek. Ezek olyan panelek, amelyek egymásra merőlegesen ragasztott vékony lécekből álló lapos elemek. Leggyakrabban 100 mm és 160 mm közötti vastagságban tervezik őket, a vizuális megjelenéstől, a tűzvédelem mértékétől és a szerkezeti integritástól függően.
A CLT elemek tervezéséhez és értékeléséhez az AxisVM számítási szoftver XLM kiegészítő modulját használjuk, amely réteges ortotróp 2D véges elemeket használ az egyes rétegekben fellépő belső erők és feszültségek meghatározásához.
A Močenok családi ház számára biztosítottuk a végrehajtási projektet. A CLT fal-, mennyezet- és tetőpanelek végleges vastagságát és csatlakozási típusait több ismétlés után tervezték meg. A dokumentáció tartalmazta a csatlakozások rajzait és a csatlakozó anyagok listáját is.

A favázas házak második legnagyobb csoportját a gerendavázas, úgynevezett kettő-négyes rendszerű vagy keretszerkezetes házak alkotják. Az ilyen típusú szerkezeteknél a tartóoszlopok, a felső és alsó vízszintes elemek és a távtartók szárított fából készülnek. A határoló falakhoz 60/140 mm és 80/140 mm keresztmetszeteket, a nem teherhordó falakhoz 60/100 mm keresztmetszeteket használunk. A ház térbeli merevségének megőrzése érdekében a szellőzést nagyméretű, legalább 15 mm vastag OSB-lapokkal tervezték. Ezért az oszlopok 0,625 m-es rácshálóban helyezkednek el. Ezekhez a szerkezetekhez is 3D-s számítási modell készül az Axis VM szoftverben. Minden egyes elemet külön-külön, de az épület egészét is értékelik és értékelik.

Vállalatunk foglalkozik a rácsos fürtös fürtös födémek gyártási dokumentációjának kidolgozásával is, amelynek lényege a préselt tüskékkel ellátott lemezekkel összekötött fürtös födémekben rejlik. Különböző típusú vázas, csarnoképületek gyártási dokumentációját már megoldottuk. Az ilyen típusú szerkezetek esetében magasan ragasztott gerendákkal dolgozunk, és teljes műhelyrajzokat tudunk biztosítani a megoldott és megrajzolt kapcsolatokkal.

Az eredmények sikeres kiértékelése és a teherhordó elemek értékelése után egy 3D-s szerkezeti modellt készítenek egy speciális, faépületekre szakosodott programban. A SEMA szoftver lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan modellezzük a teljes fa szerkezetet megmunkálással. Ebből a szerkezeti modellből a BIM-modell ezután különböző fájltípusokban exportálható a kapcsolódó eleminformációkkal, például térfogat, szelvényméretek, anyag, nézet, valamint egy pontos faanyagjelentéssel együtt.

A végleges projektdokumentáció, a faszerkezetek statikájának része az alakrajzokat, anyaglistákat, statikai értékelést tartalmazó műszaki jelentést, a kivitelezési projekt esetében a csatlakozások rajzait, a gyártási dokumentáció rajzait is szállítjuk. Minden partnerünk IFC formátumban kap tőlünk egy 3D modellt, ami biztosítja az építészekkel, kivitelezőkkel, beruházókkal való szoros együttműködést a tervezési folyamat és a kivitelezés során.

Cikk megosztása:
FB IN

Hírek a világunkból

Mindig tájékozódjon a legújabb trendekről és tippekről a statika és az építőipar területén.
Minden cikk

Iratkozz fel
hírlevelünket

És tájékozódjon a világunk híreiről
Digitális ügynökség által létrehozott Wink & Nod
www.bvk-pro.com © 2023