Szerkezetek
Szerző: BVK-PRO
Hozzáadás dátuma: 01.12.2023

A GALANDIA AQUAPARK REKONSTRUKCIÓJA

blog image

2018-ban megkezdődött a hibásan megtervezett és nem biztonságos acél tetőszerkezet acélelemekkel kombinált új fa rendszerrel történő cseréje. A számítási és műhelydokumentációt cégünk, a BVK-PRO, s.r.o. biztosította, a projekt fő statikusa az Ing. František Lužica volt.

A Galandia Aquapark projekt munkálatai 2018 szeptemberében kezdődtek egy komplex tengelymodell létrehozásával az AxisVM számítási szoftverben. Bár ez a számítás még nem volt végleges, elegendő volt a tartóelemek és a csatlakozások méretezéséhez.

A Galandia minden faelemét GL28h ragasztott rétegelt fűrészáruból, a szerkezet acélrészeit S235, S355 acélból tervezték.

Mivel a teljes szerkezetet CLT-panelekkel fedik, az eredeti terv az volt, hogy a számításokat és az elemzést kereszttartós fapanelekkel végezzük el. Kezdetben a födémek különböző irányú fektetését fontolgatták, míg végül világossá nem vált, hogy a bordák és a CLT kölcsönhatása nem valósítható meg olyan mértékben, hogy az a valóságban is működjön. Ezért folytattuk a munkát CLT-panelek nélkül.

Az egyik ok, amiért az AxisVM-et választották a Galandia Aquapark szerkezetének elemzéséhez és értékeléséhez a fő számítási programnak, az atipikus összetett keresztmetszetek létrehozásának lehetősége volt. Például. A sarokgerenda három Y alakban összehajtogatott gerendából áll, amelyek egyetlen merev elemként viselkednek.

A projekt három szakaszra osztható, amelyeket az építkezés során is követtek. Az első szakasz a kerületi falakból, a belső falakból és a trapéz alakú rámpás felületekből, a belső oszlopból és a merevítőkből áll. A második szakaszban egy lapos tető található, fagerendákkal és gerendákkal. A végén, a harmadik szakaszban a felső torony és a tetőszerkezet CLT-panelekkel történő fedése valósult meg.

A legnagyobb igénybevételnek a merevítő- és sarokgerendák, valamint a 25 m hosszú fal, amely csak két ponton volt megtámasztva, voltak kitéve. Ez az elem 320×1800 mm keresztmetszetű, két 160 mm széles profilból összeragasztva. A projekt másik érdekessége maga a szarufafelület volt, amelyben a szarufákat egymáshoz illesztették.

A megvalósíthatósági projekt átadását követő hosszú szünet után a SEMA programnak köszönhetően megkerestek minket, hogy 2021-ben elkészítsük a Galandia műhelydokumentációt.

A SEMA szoftver egy speciális program faépületek, ácsolt gerendák, de más különböző faszerkezetek számára is, függetlenül azok összetettségétől vagy formájától. A SEMA BIM formájában működik, ami azt jelenti, hogy a szoftverből történő exportálással létrehozott fájl különböző tulajdonságokkal, paraméterekkel együtt átalakítható egy másik programba. A modellezés mellett a SEME-ben elkészültek a csatlakozások és maguknak a faelemeknek a műhelyrajzai is, és még a számos csatlakozásnál használt epoxi ragasztóról is lehetett nyilatkozni. A legtöbb csatlakozást lőtt perforált acéllemezek felhasználásával tervezték, a hornyok közötti rést ragasztóval töltötték ki.

A bástya felületének pillanatnyi illesztései egyedülállóak ennél az épületnél. A modellezés szempontjából is ezek voltak a legproblémásabb helyek. A klasszikus menetes rudakat 2x M16, 1x M24 alátétekkel és anyával együtt egy előre elkészített horonyba helyezzük és ragasztóval ragasztjuk. Az említett kötés terheléses vizsgálatát az STU Fém- és faszerkezetek Tanszéke végezte el.

Az építkezés harmadik szakaszában már csak az iglu formájú, szarufákból és a kerületet körülvevő oszlopokból álló felső torony építése maradt hátra. Itt is nagy hangsúlyt fektettek a famegmunkálás precizitására, akárcsak más részeken.

Úgy gondolom, hogy a modern technológiáknak és a sokéves tapasztalatnak köszönhetően egy Szlovákiában egyedülálló, fából készült épület csúcsminőségű előregyártásának lehettünk tanúi.

Ing. Lea Bodon, statikus mérnök/ faszerkezetek tervezője

BVK-PRO, s.r.o.

Cikk megosztása:
FB IN

Hírek a világunkból

Mindig tájékozódjon a legújabb trendekről és tippekről a statika és az építőipar területén.
Minden cikk

Iratkozz fel
hírlevelünket

És tájékozódjon a világunk híreiről
Digitális ügynökség által létrehozott Wink & Nod
www.bvk-pro.com © 2023