Szerkezetek
Szerző: BVK-PRO
Hozzáadás dátuma: 01.12.2023

APARTMANHÁZ GRADUS REZIDENCIA

blog image

A Dunajská Streda központjában épülő új lakóház, a Gradus Residence hamarosan elkészül és átadásra kerül. Az egész komplexum vegyes használatú fejlesztés, amely lakóházakat, üzleteket, irodákat és szolgáltatásokat foglal magában.

Alsó épület

A geológia , a talajvíz és a szerkezet jellege miatt az épület dilatáció nélküli alaplemezre épül. Az alaplemez vastagsága a terhelés intenzitásától függően 350 mm és 500 mm között van. A túlnyomás érdekében a leginkább igénybevett oszlopok alatt összesen 750 mm vastagságú mélyedéseket hoznak létre.

Az épület tartószerkezete változó magasságú. A földalatti részen a tartószerkezetet egy oszloprendszer alkotja, nyomásmentes padlólemezekkel, 5,2 x 6,3 m-es moduláris alapráccsal. Azokon a helyeken, ahol a mélygarázs felett föld feletti objektumok vannak, a függőleges teherhordó rendszert helyenként úgy módosítják, hogy az a föld feletti objektumok tetejéig folyamatos legyen, így biztosítva a terhek zökkenőmentes átadását a felső szerkezetből az alapokra.

A mélygarázs kerületét egy 300 mm vastagságú monolit vasbeton fal veszi körül. A lépcsőházmagok belső falai szintén monolit vasbetonból készültek, 150 mm és 250 mm vastagságban.

A mélygarázs oszlopai 300 mm átmérőjű, kör keresztmetszetűek. A legnagyobb igénybevételnek kitett kör alakú oszlopok ROR 298,5 acélprofilból készültek, betonnal töltve. A többi oszlop tiszta vasbeton.

Az 1. emelet feletti mennyezeti födém 250 mm vastagságú, fej nélküli, pontszerűen alátámasztott, monolit vasbeton födémként kerül kialakításra. A mennyezeti födém 3 részre van osztva dilatációval.

Felső épület

A lakóépület 5 emeletes, L alaprajzú épület, amelynek első emeletén egy teherhordó rendszerű monolit vasbeton oszlop-fal rendszer található vasbeton merevítő magokkal. A merevítő magok az alapozástól a legfelső emeletig folyamatosan futnak.

Az 1. emelet feletti mennyezeti födémek kétirányú, 250 mm vastagságú, monolit vasbeton födémekként kerülnek kialakításra. Ezeket a mennyezeti födémeket keresztrudak támasztják alá.

A második emelettől felfelé a teherhordó rendszer falrendszerként van kialakítva. A kerületi teherhordó falak 300 mm vastagságú kerámia teherhordó blokkokból készülnek. A belső teherhordó falak 250 mm, 200 mm és 150 mm vastagságú monolit vasbetonból készültek.

A 2.NP mennyezeti födémek kétirányú, 200 mm vastagságú, monolitikus vasbeton födémek. Ezeket a mennyezeti födémeket keresztrudak támasztják alá.

Az erkély- és loggiatáblák a hőhidak megtörése érdekében hőszigetelő elemekkel (izokorb) kapcsolódnak a mennyezeti födémekhez.

A statika megvalósítási tervét a BVK-PRO s.r.o. dolgozta ki BIM-ben.

A 3D modellezés sokkal könnyebbé teszi az egyes átmenetek koordinálását és az ütközések ellenőrzését a megerősítés során.

A BIM fejlődését az is segíti, hogy számos vállalat már most is kínálja 3D-ben feldolgozott építési termékeit, amelyeket aztán egyszerűen beillesztenek az építési dokumentációba. Ily módon modellezték az erkélylemezek hőhídjait, és jelentették, hogy hőhidakat szakítanak meg.

Az előnyök az anyagok megrendelésekor is megjelennek, mivel a jelentések pontosak és ellenőrizhetők. Bár sok befektető még nem tudja, hogyan használja ki a BIM előnyeit, mentálisan úgy állítják be, hogy a jövőben hasznukra váljon.

Ing. Baji Csaba
a társaság ügyvezető igazgatója

Cikk megosztása:
FB IN

Hírek a világunkból

Mindig tájékozódjon a legújabb trendekről és tippekről a statika és az építőipar területén.
Minden cikk

Iratkozz fel
hírlevelünket

És tájékozódjon a világunk híreiről
Digitális ügynökség által létrehozott Wink & Nod
www.bvk-pro.com © 2023