Szerkezetek
Szerző: BVK-PRO
Hozzáadás dátuma: 01.12.2023

GYORSABB ÉPÍTÉS: HOGYAN TERVEZZÜNK ÉS VALÓSÍTSUNK MEG ELŐREGYÁRTOTT MENNYEZETEKET_2. RÉSZ

blog image

Ez a cikk a Gyorsabb építés című cikk folytatása: Hogyan tervezzünk és valósítsunk meg előregyártott mennyezeteket – 1. Részben. Javaslom, hogy az első cikkel kezdje.

Mire kell figyelni az előregyártott N+V mennyezetszerkezet alatti függőleges tartórendszer tervezésekor?

A mennyezeti gerendákat két szemben lévő teherhordó elemre (falak, gerendák, gerendák stb.) kell helyezni. A mennyezetszerkezet szállítójának kiválasztása után a tervezésnél figyelembe kell venni a gerendák termékválasztékát, a mennyezeti gerendák tengelytávolságát és a beépítés minimális hosszát. Az optimálisan megtervezett teherhordó rendszerrel elkerülhető a betétek felesleges vágása/rövidítése, és a mennyezeti gerendák ütközése minimálisra csökken. A padlógerenda minimális hossza határozza meg a gerenda alatti tartóelem minimális vastagságát is. A mennyezeti gerenda minimális elhelyezését az egyes gyártók a termék adatlapján határozzák meg. A függőleges teherhordó elemek közötti szabad távolságot a mennyezeti gerenda hosszúsági modulusához kell igazítani, ha az épület elrendezése lehetővé teszi.

Xella példa: A ház szélessége 10 000 mm, a kerületi falak 300 mm vastagok, egy 300 mm vastag belső fal javasolt. Az egyik mezőhöz kb. 3000 mm, a második mezőhöz kb. 6000 mm szükséges. Az egyik öblöt 3100 mm-re, a másikat 6000 mm-re tervezem, 3400 mm 6400 mm hosszú gerendákra lesz szükségem. Ha az egyik öblöt 3150 mm-re, a másikat 5950 mm-re tervezném, akkor 3600 mm és 6400 mm hosszú gerendákra lenne szükségem. Az öt centiméter miatt az első dobozban hosszabb gerendákra lenne szükségem. Egy ilyen kis változtatással optimalizálhatjuk a tervezést.

A mennyezetre helyezett teherhordó válaszfalakat a mennyezetszerkezet megerősítése támasztja alá. A nem teherhordó válaszfal alatt, amely a mennyezeti gerendák irányával párhuzamos, a megerősítés a mennyezeti gerendák megduplázásával vagy további megerősítéssel történik. A nem teherhordó válaszfal alatt, amely merőleges a födémgerendák irányára, a megerősítés alacsony betétekből álló merevítő borda kialakításával történik, kiegészítő megerősítéssel. A felső emelet nem teherhordó válaszfalai közötti távolságot – amennyiben az épület alaprajza lehetővé teszi – a mennyezeti gerendák tengelytávolságához kell igazítani.

A födémgerendák szabad távolságánál kisebb fesztávolságok egyszerűen a padlóbélés kihagyásával és a szükséges szerkezeti megerősítés hozzáadásával hozhatók létre. Szélesebb körű átcsoportosítások esetén máris javaslatot kell tenni a helyettesítésre. Előnyösen az átmenet hosszabbik oldala párhuzamos a mennyezeti gerendák irányával, azaz rövidebb csere. További átutalások csak betétlapokon keresztül végezhetők. A mennyezeti gerendákat semmilyen módon nem szabad meggyengíteni.

A mennyezet tervezésekor a lépcsőnyílás alakját is figyelembe kell venni, és mindig ügyelni kell arra, hogy a mennyezeti gerendákat ezeken a helyeken tudjuk elhelyezni. A legtöbb probléma L/U alakú nyílásoknál jelentkezik, vagy amikor a lépcső iránya merőleges a gerendák irányára, és nincs lehetőség a lépcső elé teherhordó falat tervezni. Ilyen esetekben a megerősítést/helyreállítást lehetőség szerint födémgerendák, vasbeton vagy acélgerenda felhasználásával kell megtervezni.

A gerendaoszlopokat a lehető legtávolabb kell elhelyezni, hogy ne terheljék túl a mennyezetszerkezetet, és hogy közvetlenül az alsó szint falain helyezkedjenek el. Számos esetben azonban a tartóoszlopok közvetlenül a mennyezeten helyezkednek el, ezek alatt az oszlopok alatt kell megtervezni a mennyezetszerkezet megerősítését. Ilyen esetekben a megerősítést födémgerendák, vasbeton vagy acélgerendák felhasználásával kell megtervezni.

Mészáros Gergely, előregyártott mennyezeti szerkezetek üzletág vezetője

BVK-PRO, s.r.o.

Cikk megosztása:
FB IN

Hírek a világunkból

Mindig tájékozódjon a legújabb trendekről és tippekről a statika és az építőipar területén.
Minden cikk

Iratkozz fel
hírlevelünket

És tájékozódjon a világunk híreiről
Digitális ügynökség által létrehozott Wink & Nod
www.bvk-pro.com © 2023