Szerkezetek
Szerző: BVK-PRO
Hozzáadás dátuma: 01.12.2023

N+V TÍPUSÚ ELŐREGYÁRTOTT MENNYEZETEK – KIVITELEZÉSI PROJEKT_1. RÉSZ

blog image

Napjainkban az építés sebessége nagy szerepet játszik az anyag- és technológiaválasztásban. Most az előregyártott mennyezetekkel fogunk foglalkozni. Az előregyártott mennyezetek több tényező szerint csoportosíthatók. Ebben a cikkben megpróbálom bemutatni a mennyezeti gerenda + béléscső típusú előregyártott mennyezetek témáját. Az előregyártott mennyezetek ezen típusa az anyag (különösen a bélésanyag) szerint osztható: a mennyezetbélés lehet beton (pl. Leier), pórusbeton (pl. Xella), kerámia (pl. Wienerberger) vagy más kompozit anyag.

A mennyezetszerkezet megvalósítási tervét a mérést követően (az épület tartószerkezetének méreteinek ellenőrzése) készítik el a hibák lehető legnagyobb mértékű kiküszöbölése érdekében. A mennyezetszerkezet kiviteli tervének kézhezvétele után és a mennyezetszerkezet elemeinek megrendelése előtt ellenőrizni kell a PD szerinti belső méreteket, a PD szerinti külső méreteket és azon szerkezetek teherbírását, amelyekre a mennyezeti elemek kerülnek (falak, koszorúk, ácsolatok, gerendák, gerendák, gerendák stb.). A végrehajtási projekt négy rajzból áll. Az első rajz a teherhordó elemek (koszorúk, gerendák) jelölésével mutatja az alakot, ahol a nyílások, a mennyezetszerkezeten átmenő átvezetések és a tartóoszlopok is fel vannak tüntetve.

A következő rajz a mennyezetszerkezet összetétele, ahol a mennyezeti gerendák és betétek, a legfontosabb részletek és a mennyezeti elemek listája rajzolódik ki. Ezen a rajzon megtalálja a mennyezet holtterhelését és azokat a terheket, amelyekre a mennyezetszerkezetet méretezték.

Optimális esetben a függőleges és vízszintes teherhordó elemek anyagát már a tervezési szakaszban ki kell választani. Az anyag kiválasztása számos tényezőtől függ, például a szerkezeti követelményektől, a hőtechnikai követelményektől és egyéb tényezőktől. Javasoljuk, hogy egy épülethez lehetőleg egy gyártótól származó termékcsaládot használjunk. Minden gyártónak van egy optimális rendszermegoldása az egész épületre (családi házak).

A vízszintes teherhordó szerkezetet a tervezési szakaszban kell megtervezni – számos esetben az építkezés során előregyártott mennyezet mellett döntenek, amikor nincs lehetőség a teherhordó rendszer kiigazítására. A mennyezetszerkezet tervezését a mennyezeti kivitelező végzi. A mennyezetszerkezetet statikus tervezi. A mennyezet tervezésekor figyelembe kell venni a mennyezetre helyezett tartóelemek teherbírását, a mennyezetre helyezett teherhordó (teherhordó falak, tartóoszlopok) és nem teherhordó (nem teherhordó válaszfalak) elemek terhelését. Az N+V előregyártott födémszerkezet födémgerendákból és betétekből, merevítő koszorúból, kiegészítő megerősítésből és szükség esetén vasbeton felépítményből áll. Az építési engedélyezési projekt része kell, hogy legyen a mennyezetszerkezet kialakítása – a mennyezetszerkezet teherhordó elemeinek elrendezését bemutató diagram.

A következő rajzon a merevítő koszorúk ábrái, a kiegészítő erősítés alakja, a rúd- és hálóerősítés rajza látható.

Az utolsó rajz a mennyezeti tartószerkezet elrendezésének vázlata, itt függőleges tartóoszlopok és vízszintes tartógerendák vannak berajzolva.

A XELLA-val együttműködve készítettünk egy oktatóvideót: „Hogyan kell helyesen olvasni a burkolat terveket”, ebben a videóban pontosan megtudhatja, hogyan kell dolgozni az előregyártott mennyezeti kivitelezési projektekkel.

Link a videóhoz: https://www.youtube.com/watch?v=CWnm-sw-7xY

Mészáros Gergely, előregyártott mennyezeti szerkezetek üzletág vezetője

BVK-PRO, s.r.o.

Cikk megosztása:
FB IN

Hírek a világunkból

Mindig tájékozódjon a legújabb trendekről és tippekről a statika és az építőipar területén.
Minden cikk

Iratkozz fel
hírlevelünket

És tájékozódjon a világunk híreiről
Digitális ügynökség által létrehozott Wink & Nod
www.bvk-pro.com © 2023